Thursday, September 12, 2013

Spicy Bananas Djungelchips

 
Renée Voltaire Spicy Banana, 85 g
Handplockade bananer från Ecuadors kust. Ja just det, bananer - inte potäter. Tillverkade av ett företag som står så långt från chipsosfären som det egentligen är möjligt, där sortimentet består av agavesirap, alfalfafrön och detoxkurer. Allvarligt talat, hur höga är förväntningarna? Men ungefär samtidigt så lanserar OLW sin nya "limited edition"-serie med sköna "nyheter" som Sourcream & Chives (alltid denna sourcream) och Smoked BBQ (duh!). Och när man livstrött vaggar bort från chipshyllan på väg ut ur affären så passerar man en pippigul liten påse med en apa på. Man tänker att det knappast kan bli värre, så varför inte prova?

Chipsen är av naturliga skäl mindre än vanliga, och dessutom lite tjockare. Typ som en torkad skiva banan..ehh. Något riktigt krisp finns egentligen inte heller. Men det gör ändå inget - för upplevelsen som helhet är två aptummar upp! Smakar det banan? Nä, det rör sig faktiskt om matbanan. Men någonstans när chipet väts upp av längtande saliv så frigörs ändå en viss fruktighet som potatisen saknar. Tillsammans med de relativt få övriga ingredienserna (salt, chili, citronsyra) så blir det en väldigt behaglig upplevelse där varje beståndsdel kan urskiljas. Obehagliga glutamat/maltodextrin/sourcream-cocktails känns långt borta. Chilin ger en tydlig, rätt ilsken hetta och mängden citronsyra är även den tillsatt med den stora apnypan. Det blir lite snabba kickar med all sälta, hetta, syra - men det funkar absolut för mig. Och påsstorleken är precis lagom för att man inte ska hinna tröttna eller få för ont i munnen (ett visst mått av självspäkning är involverat).

All in all så kan man konstatera att några av de godaste chipsen just nu inte står att finna i chipshyllan. Men varför bananchips skulle vara hälsosammare än potätchips har jag förresten ingen aning om. Fetthalten ligger stadigt kring 32 %. Jag tror det handlar om marknadsföring. Potätchips är hopplösa att marknadsföra som ett hälsosamt alternativ.

Fyra påklädda apor av fem möjliga!  

4/5

No comments: